Кількість
|
Вартість
|
||
|
ОРИГІНАТОР: Інститут фізіології рослин і генетики НАН України.
ЗАНЕСЕНИЙ ДО РЕЄСТРУ СОРТІВ РОСЛИ Н УКРАЇНИ на 2013 рік для
вирощування в зонах степу, лісостепу та полісся України.
БІОЛОГІЧНІ ОЗНАКИ: сорт короткостебловий, високоінтенсивного типу, середньостиглий. Високостійкий до вилягання, борошнистої роси та бурої
листкової іржі, стікання, проростання та обсипання зерна в колосі. Має підвищену зимостійкість та посухостійкість. Різновидність еритроспермум.
Технологія вирощування звичайна як для сортів високоінтенсивного типу. Сорт потребує, добре реагує і витримує високі фони мінерального живлення, формуючи на них високі врожаї. При цьому характеризується високою витривалістю до погіршених технологічних умов вирощування. Для забезпечення отримання високих урожаїв зерна необхідно проводити також захист рослин від шкідників та хвороб, особливо після викидання колосу, фунгіцидами типу альто супер, фалькон чи фолікур.
З метою отримання високоякісного зерна необхідно проводити третє підживлення сухими азотовими туками чи позакореневе підживлення карбамідом N10-15 кг на га у фазі колосіння - молочна стиглість.
Норма висіву насіння 5,0-6,0 млн. схожих зерен на 1 га залежно від зони та вологозабезпечення. Сіяти в другій половині оптимальних строків.
Сорт має особливості: подовжений період післязбирального спокою, що необхідно враховувати при визначенні схожості насіння; схильний до перехресного запилення, що спричиняє незначну варіабельність висоти стеблестою в межах основного фенотипу сорту; глибина загортання насіння не повинна перевищувати 5 – 7 см.
Сорт |
Середньостиглий |
Вегетаційний період, діб |
269-280 |
Рослина заввишки, см |
91-94 |
Маса 1000 насінин, г |
36,0-38,0 |
Стійкість до вилягання |
Висока |
Морозостійкість |
Висока |
Стійкість до ураження борошнистою росою |
Висока |
Стійкість до бурої листкової іржі |
Висока |
Стійкість до осипання зерна |
Висока |
Зміст білка в зерні, % |
14,5-15,5 |
Зміст сирої клейковини, % |
31,0-33,9 |
Сила борошна, а.о. |
345-360 |
Об’єм хліба із 100 г. борошна, мл |
1100-1200 |
Оцінка хлібопекарських властивостей, балів |
8,2-8,5 |
Посухостійкість, балів |
8-9 |
Стійкість до вилягання, балів |
8-9 |
Стійкість до осипання зерна, балів |
8-9 |
Стійкість до хвороб, балів |
7-8 |