Количество
|
Стоимость
|
||
|
Екстрасильна пшениця, витривала до екстремальних посух
Оригінатор: Селекційно-генетичний інститут – Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення
Рекомендований для вирощування у зонах Лісостепу, Полісся
Господарські та біологічні характеристики:
за морфотипом та властивостями стійкості схожий на сорт Місія одеська;
високоінтенсивного типу з властивостями адаптації до змін клімату;
генетичний потенціал врожайності 11,2-12,8 т/га. У державному сортовипробуванні (2018 - 2019 рр.) у різних агрокліматичних зонах врожайність була 7,1 - 10,2 т/га, що вище умовного стандарту на 0,45 - 1,10 т/га (8,2 - 15,4 %). Має високу продуктивну кущистість (830 - 975 продуктивних стебел/1м2) та добре озернений колос (62 - 79 зерен у колосі);
середньорослий (89 - 98 см), стійкий до вилягання, осипання та проростання зерна в колосі (8 - 9 балів);
середньостиглий, вегетаційний період 278 - 283 доби;
вирізняється підвищеною і стабільною морозо-, зимостійкістю впродовж зимівлі за рахунок тривалого періоду яровизації (50 - 55 діб) та інтенсивного процесу загартування рослин;
високостійкий до екстремального прояву посухи в різні періоди онтогенезу рослин (9 балів);
стійкий до основних хвороб (у балах): бура іржа 7, стеблова іржа 6, борошниста роса 6, сажкові хвороби 4 - 5.
Якість зерна: «екстрасильна» пшениця, вміст білка 13,4 - 14,2 %, клейковини 32 - 35 %, «сила» борошна 380 - 420 о. а., загальна оцінка хліба 5 балів.
Апробаційні ознаки: різновид еритроспермум. Колос середньої щільності, білий, остистий, пірамідальної форми, середньої довжини; остюки білі, цупкі. Нижня колоскова луска ланцетної форми, довжиною 10,4, шириною 4,5 мм; плече колоскової луски вузьке, 0,8 - 1,2 мм; зубець ледь зігнутий, короткий. Зернівка червона, видовжена, довжиною 8,3, шириною 3,5, товщиною 3,5 мм.
Агротехнічні вимоги: високий адаптивний потенціал сорту Покровська забезпечує реалізацію продуктивності та якості зерна в широкому діапазоні умов вирощування у всіх агрокліматичних зонах України з великим відхиленням. Особлива цінність сорту – здатність не виходити за рамки другого етапу органогенезу при надранніх строках сіву та інтенсивного загартування рослин і набуття необхідного рівня морозостійкості рослин при пізніх строках посіву.
Особливості сорту: поєднання декількох фізіолого-генетичних механізмів стійкості до дефіциту вологи забезпечує витривалість до посухи екстремального прояву практично на всіх етапах росту і розвитку рослин.