Кількість
|
Вартість
|
||
|
Пшениця м'яка (озима)
Сорт рекомендованний для вирощування за інтенсивною та загальноприйнятою технологіях. Найбільш придатний для вирощування продовольчого зерна високої якості. На азотні добрива реагує позитивно, при цьому збільшується врожайність та якість зерна. Якість зерна дуже висока, відноситься до групи екстрасильних сортів пшениці.
Оригінатор
Селекційно-генетичний Інститут - Національний центр насіннєзнавства та сортовивчення
Зони вирощування: Рекомендований для усіх зон України
Господарські та біологічні характеристики:
- сорт високоінтенсивної степової екології;
- за роки випробування в інституті середня врожайність склала 7,8 т/га - на 0,8 т/га більше показників сортів-стандартів. Отриманий максимальний урожай 10,2 т/га, генетичний потенціал врожайності значно перевершує 11,0 т/га;
- у сорту чітко виражені ознаки степовий екотип з середньою потребою в яровизації і слабкою фотоперіодичною чутливістю;
- средньоранній (тривалість вегетаційного періоду 279-283 днів);
- посухостійкість і жаростійкість високі;
- морозо- зимостійкість вищесередньої;
- стійкість до висипу і вилягання вищесередньої;
- стійкість до борошнистої роси і бурої іржі - добра, до пероноспорозу - висока.
Якість зерна:
Якість дуже висока, відноситься до групи екстрасильної пшениці (у окремі роки при сприятливих умовах харчування «сила» борошна досягає 500 о.а.). Загальна оцінка хліба - 5,0 балів.
Апробаційні ознаки: різновидність еритроспермум. У фазі кущення рослини сланкі або з частково стирчащими листками. Стеблостій вирівняний за висотою рослин, колосся трохи поникає, але не поклякає. Колос веретеноподібний, соломино-жовтий, середньої щільності. Кіль доходить до основи луски, зазублений у верхній частині. Кільовий зубець короткий, прямий, гострий. Плече пряме, середньої ширини. Зернівка червона, яйцеподібна, середніх розмірів. Маса 1000 зерен 37,5 -43,0г.