Дослідницька група з Університету штату Іллінойс та Університету Чжецзян в Китаї, представили дані в 2017 році, які показують, що складні фітохімічні речовини в різних нових штамів фіолетової та червоної кукурудзи можуть зменшити запалення і поліпшити чутливість до інсуліну: https://www.
Як ми дізналися, вже давно був інтерес до фіолетової кукурудзи. Але що приємно, саме на Поділлі, у самісінькому центрі Вінниччини місцевим селекціонером в 2016 року було отримано методом самозапилення вихідних диких форм зразків насіння із Перу та Чілі, саме фіолетово-червону солодку кукурудзу, придатну для споживання людиною. І уявіть тепер наше здивування, коли вчені виявили, що в цій кукурудзі містяться рідкісні та особливі речовини, що допомагають в лікуванні багатьох хвороб, а також таких страшних як діабет.
Селекціонер планує до 2020 року на Вінниччині вивести сорт синьо-червоної цукрової кукурудзи, що за висновками вчених може допомогти при лікуванні діабету 2 типу. Дослідження ґрунтується на експериментах на клітинах мишей, які показали, що хімічні речовини в фіолетовою кукурудзі зменшують запалення і резистентність до інсуліну. Серед проблем, виявлено, що в Україні в держреєстрі не має сортів із фіолетовим забарвленням кукурудзи, а якщо брати світовий досвід, то дуже мало селекційних напрацювань саме харчової солодкої цукрової кукурудзи, тобто, цукрової солодкої фіолетової кукурудзи взагалі дуже мало, що дає підставу говорити про світове значення даної діяльності.
В сучасному світі рухатися без наукових розробок неможливо.