Вміст органічних речовин | до 70% | до 20% | відсутні |
---|---|---|---|
Вплив на вміст поживних речовин | Мікроорганізми фіксують азот з повітря, компост віддає фосфор, сірку та інші мінеральні речовини в процесі мінералізації; мобілізує поживні речовини, включаючи мікроелементи з ґрунтових мінералів | Живильні речовини тимчасово зберігаються і захищаються від втрати включенням їх в залишки рослин. При розкладанні залишків поживні речовини поступово вивільняються. Розкладання відбувається в процесі життєдіяльності мікроорганізмів. | Вимиваються, вивітрюються, адсорбуються, переходять в недоступну форму |
Вплив на грунтову структуру | Мікробна популяція компосту допомагає створити і стабілізувати структуру ґрунту, поліпшує аерацію | Покращує структуру ґрунту за рахунок органічних залишків, покращує аерацію | Цементує грунт, погіршує структуру і аерацію |
Баланс поживних і біологічно активних речовин | повністю збалансований | Баланс не повний в кращому випадку за поживними речовинами, азот, фосфор, калій | незбалансований |
Використання поживних речовин рослинами |
50-65%
|
8-12% | Азот - 46%, фосфор-0,01%, калій - 34% |
початок дії | Відразу після внесення | Через 2-3 місяці | При наявності вологи - у міру розчинення |
небезпека передозування | повністю відсутня | присутній | вкрай висока |
Накопичення нітратів, нітритів, пестицидів в продукції | Знижується в 1,5-2 рази | Не змінюється | підвищується |
Наявність особливих властивостей | Перешкоджає накопиченню в продукції радіонуклідів, важких металів і пестицидів. Підвищує харчову цінність продуктів за рахунок підвищення сухої речовини, білків, вуглеводів, вітамінів | Не завжди перешкоджає накопиченню важких металів, радіонуклідів | Не завжди перешкоджає накопиченню радіонуклідів |
Порівняльна характеристика компосту та інших добрив
Плюсануть
Поделиться
Твитнуть