На початку осені компанія Мнагор провела інформаційні заходи які назвали Дні відкритих дверей. На заході побували журналісти з відомого інформаційно-аналітичного агентства Seeds які дуже позитивно оцінили супер-новинки компанії та обговорили актуальні тенденції на ринку цукрової кукурудзи, які зараз спостерігаються в Україні?
Про це і не тільки журналісти поставили ряд запитань до Михайла Нагорняка, директора компанії МНАГОР, експерта в солодкій кукурудзі, автора 12 сортів суперсолодкої кукурудзи.
Тож як відрізнити кукурудзу суперсолодку від солодкої, та які взагалі тенденції в смаках українців?
— Цукрова кукурудза є дієтичним продуктом, водночас має унікальний склад легкозасвоюваних вуглеводів: фруктоза, цукроза, глюкоза, мальтоза, раффіноза, глюкофруктоза – вважається лікарською рослиною придатною для щоденного вживання. Містить до 24% легкозасвоюваних цукрів, 5-8% крохмалю, близько 3% протеїну, 1% жирів, а також вітаміни C, b1, B2, PP, мінеральні солі Ca, K, Mg, Fe, Na, P, Cl, S і інші елементи та навіть золото! Все це робить її цінним харчовим і лікарським продуктом, за поживністю переважаючи зелений горошок, квасолю та інші овочі.
Білосніжні, міцні і здорові зуби переважної більшості латиноамериканців - це результат традиційного вживання в їжу цукрової кукурудзи, багатої кальцієм рослинного походження.
Тоді як обрати насіння саме цієї смачної, суперсолодкої кукурудзи? Адже в насіннєвих магазинах продаються різні види солодкої кукурудзи, навіть ще старі радянські не суперсолодкі сорти, а також імпортне насіння, яке також не завжди має потрібні смакові властивості. То ж як вибрати найсолодшу та найсмачнішу?
— Так, популярні колись гібриди закордонної селекції як Ледженд від Клоз та Спіріт від Сингенти не мають суперсолодкого смаку, і швидко втрачають цукри та смак після обриву качанів, а ще мають проблеми із сумісністю та переопиленням із суперсолодкими гібридами. Але давайте про все попорядку. Дійсно, зараз в Україні відбуваються революційні зміни в солодкій кукурудзі. Головний фактор, це смак. Адже на овочевому ринку та ринку насіння в Україні одночасно продаються як ще радянські сорти із дуже малим вмістом цукру 4-6%, так і не дуже солодкі гібриди іноземної селекції, які наші фасувальники насіння, не розібравшись у типах солодкої кукурудзи, видають за суперсолодкі. Це такі гібриди як Спріріт та Джубілі, що не відносяться до суперсолодкого типу і швидко втрачають смак після обриву качанів. Часто зустрічаються підробки по типу “бондюелька” чи “суперсолодка”, без назви сорту. І всі вони мають жовті зерна. Тому перша ознака, яку помічає покупець на ринку, це колір зерен качана, тобто якщо на качані тільки жовті зерна, можна купити не смачну кукурудзу, якщо мармурові, біколор чи білі зерна має качан кукурудзи, такі качани та зерна однозначно матимуть суперсолодкий, неперевершений смак із вмістом цукрів понад 22%. Саме таку кукурудзу охоче купують на овочевих ринках, адже кожен покупець хоче отримати смачну суперсолодку кукурудзу, а не кормову.
Чому так відбувається, а все тому, що професійні овочівники, хто продає продукцію на овочевих ринках всі в один голос говорять, що споживачі шукають лише суперсолодку кукурудзу і визначають її за кольором зерна. Виходить своєрідне полювання саме за суперсолодкою мармуровою кукурудзою, адже саме в неї на одному качані містяться білі та жовті зерна. Мармурову кукурудзу легко відрізнити, навіть по вигляду качана від кормової та не суперсолодкої кукурудзи, тому покупець овочів шукає саме качани із білими зернами, вона гарантоване буде суперсолодка. А ще ціна для фермера який вирощує має значення, якщо 1 качан жовтої кукурудзи коштує в середньому 5-7 грн на опті, то качан мармурової чи білої, гарантовано – на 5-7 грн дорожче, може навіть сягати 15-25 грн/качан.
Тобто, виходить, що жовті сорти не такі популярні ніж мармурові та білі? Але чи здатні вони витіснити традиційні жовті?
— Так, саме така ситуація зараз в США, Канаді, в багатьох азіатських країнах, Європі та й по всьому світу, для свіжого ринку люди обирають мармурові та різноманітні біколор сорти.
Отже, ми маємо, щорічне зменшення популярності жовтої кукурудзи, а мармурова та біла стають самі популярні;)) Завдяки стовідсотковій гарантії неперевершеного смаку, також поєднання двох кольорів, що вже дуже цікаво. Відповідно, там і смак більш виразний, сочніший. Хто спробував Мармурову чи біколор кукурудзу, жовту він вже смакує не охоче;))
Таке ж саме відбувається і в нас в Україні, хто спробував один раз, потім шукає саме мармурові чи білі зерна. За оцінками експертів, до 2030 року, жовта кукурудза буде поступово витіснятися із пропозиції на свідому ринку, на кожні 10 сортів суперсолодкої кукурудзи буде лише 1-2 жовтої, решта мармурові та білі зерна! Тому ми вже зараз радимо фермерам та овочівникам вирощувати саме мармурові гібриди суперсолодкої кукурудзи. В компанії Мнагор великий вибір: по-перше, Мармурова - це наша гордість та своєрідний бренд, від неї і пішла в люди загальна назва усієї строкатої біколор кукурудзи, по-друге Біколор, Палітра, Прометей та Нова Мармурова - це різні за вегетаційним періодом але дуже смачні та соковиті мармурові біколор гібриди з великими багаторядними товстими качанами, по третє, Білий Кролик - це молочно-біла унікальна кукурудза, що не містить каротиноїдів, можна смакувати алергикам та дітям від 1-го року, а Вишиванка та Український Біколор це взагалі перша в світі синьо-жовта суперсолодка кукурудза із вмістом антоціанів та антиоксидантів, має лікувальні та оздоровчі властивості.
Отже, як ми бачимо, в світі та Україні набуває шаленої популярності мармурова, біколор, біла та із фіолетово-синіми зернами цукрова суперсолодка кукурудза. Ми радимо читачам прислухатися до порад експертів та спробувати, до речі, як правильно сіяти, щоб не було переопилення розкажуть наші експерти-консультанти:
- Центральний регіон України та м. Київ – Тамара Нагорняк, тел., Viber: (067) 440-75-17
- Південний та Східний регіон України – Аліса Яковенко, тел., Viber: (067) 236-51-51
- Західний регіон України та м. Вінниця – Олександр Побережний, тел., Viber: (067) 432-32-53
Всім гарного урожаю! Смакуйте на здоров’я!