Відповідь на це питання шукають багато аграріїв, і ягідники, і садівники, і вже зявилися грибники-трюфельники. Але поки, масово по селах та містах України люди,маючи земельні ділянки, або здають в оренду, або не знають що таке посіяти, щоб заробити і міліонерами не стають.

  • Я маю город, 40 соток, але що сіяти, ще не вирішив, поділився Іван Яківчук із Полтави, бо на традиційній картоплі я не заробляю, тож вирішив шукати щось нове.

І таких як Іван багато. Тож які культури вибрати, щоб не вкладати великі гроші в саджанці, як то в малину чи ожину, і щоб не чекати 5-7 років як із горіхами, а відразу, за 3-4 місяці заробити?

Ми звернулися до агроексперта Павла Лисенка, що розробляв технологічну карту для компанії “Качан здоров’я”  - торгова марка заморожених качанів солодкої кукурудзи, що своїм прикладом надихає сотні агропідприємців:

  • Так, якщо маєте вільну земельну ділянку, вже влітку з 1 га можете реалізувати качанів на 300-400 тис. грн., а якщо заморозити та протримати до зими, і тоді продати, матимете 1 млн. з гектара, адже качан тоді коштує 15-25 грн./шт. тож рахуйте: 50 тис качанів по 20 грн. матимете 1 млн.

Але тоді постають наступні найголовніші питання, де брати насіння та чи є секрети у вирощуванні? За відповіддю ми звернулися до Михайла Нагорняка, директора компанії МНАГОР, що першою в Україні розпочала виробництво насіння суперсолодкої кукурудзи:

  • Якщо коротко, не вдаватися в селекційні тонкощі, то все насіння можна поділити на три селекційні групи. Я раджу це питання вивчити та поставитися дуже відповідально: 1-а група, старі, дуже часто ще радянські сорти та гібриди, що мають низьку кількість цукрів, всього до 4-6%, це речовини фруктоза, мальтоза, сахароза, які відповідають за смак; 2-га група, імпортні сорти, що перші були ввезені в Україну ще 5-8 років назад, вони покращеної цукристості, дорожче коштують і мають уже 8-15% цукрів, смак тримають довше, але також швидко, протягом 2-3 доби його втрачають. І сама цікава 3-я група, це сучасні суперсолодкі сорти чи гібриди, вміст цукрів понад 20%, саме ця суперсолодка кукурудза найпопулярніша серед професіоналів городників та овочівників. Це такі імпортні гібриди: Добриня, Оверленд, або мнагровські: Джамала, Солодка Мрія (Фіона), Венеція (Джульєтта), Роттердам, Юрмала, Мармурова, Білий Кролик та ін.
  • А чи можна разом висівати усі ці сорти?
  • Гарне питання, це стосується уже тонкощів вирощування. Звісно, якщо сорти відрізняються за кольором, і ви хочете щоб був збережений однорідний колір, то такий сорт треба сіяти окремо, скажімо, Білий Кролик, має біле зерно, тому із жовтою перезапилиться, щоб такого не відбулося, відстань до найближчого кукурузного поля має бути 200-300 метрів. І треба знати головне комбінаційне правило: сорти, що ми з вами розклали на селекційні групи можна висівати разом лише в межах цієї групи. І відповідно, комбінувати сорти різних груп на одному полі чи ділянці не можна. Це стосується і зернової кукурудзи, вона відноситься до іншої селекційної групи, її також не висівайте разом із солодкою. Звісно, 200 метрів відступити не завжди виходить, адже на місцевості бувають дерева, посадки, водойми, роза вітрів також має важливе значення, тому на практиці треба дивитися на місцевості. Стосовно технології вирощування, вона практично аналогічна як у зернової кукурудзи.

Отже, якщо знати тонкощі у виборі суперсолодкого сорту, та вміти вирощувати кукурудзу, варто спробувати заробити мільйон з гектара?

  • А ще що варто зауважити, що цукрова кукурудза може бути гарним соціальним вектором на селі: залучення нових робочих місць, адже овочева культура, залучається праця місцевих на уборку та калібровку качанів, зелена маса дуже цінна, на силос та на корм худобі, піднімає надої молока, дуже смачне м’ясо, її гарно поїдають корови, кози, кролі, і саме в той період, кінець літа, коли трави в полі вже мало. Села стають багатими, люди перестають їхати на заробітки і працюють у себе вдома. А як правильно побудувати систему збуту та заморозки качанів, щоб гарантовано  заробити 1 млн. грн. з гектара знає Василь Сабардак, саме він розробив унікальну для України систему контрактів із пререробними підприємствами, щоб аграрії гарантовано мали збут продукції,
    деталі за тел: 067-236-51-51.